iLLUSEUM moet uit de EEUWIGHEID 27-8-11

 

 

 

Urgent News: Last Events (film and Wunderbar)in de EEUWIGHEID

Lieve mensen

Helaas heeft de nieuwe eigenaar van de Chassekerk onder druk van het Haarlems Bisdom besloten zijn woord aan het iLLUSEUM om iig t/m eind September 2011 door te gaan met het uitvoeren van haar aktiviteiten aldaar, te breken.
Dwz. het iLLUSEUM moet per 5 september uit de kerk zijn en de met alle zorg voorbereide geplande programmering voor deze maand, waaronder de in samenwerking met het stadsdeel WUNDERBAR & voor het Septemberfestival TUSSENTIJDS REISBURO vallen hierdoor behoorlijk in het water !!! Op straffe van een half miljoen euros dwongen de representanten van het Haarlems Bisdom, Ymere en de nieuwe eigenaar tot het afstand doen van alle gebrandschilderde ramen en het verwijderen van alle ornamenten herinnerend aan het katholieke geloof , in veel gevallen betekent dit door het te vernietigen,het prachtige mozaiiek bijvoorbeeld, zal dichtgesmeerd met cement worden!
Ook de samenwerking met het iLLUSEUM moet ontbonden worden op grond van een door ons op het altaar geplaatst beeld , welke de Zon & de Maan voorstelde, welke door de roomse delegatie als heiligschennis werd bestempeld.

Het iLLUSEUM betreurt het getuige te moeten zijn van een verminking aan een zeer bijzonder historisch gebouw. Iedereen die de oorspronkelijke ruimte nog wil meemaken is van harte welkom op een van onderstaande aktiviteiten die het iLLUSEUM nog zal presenteren in de voormalige kerk.
Het door ons geplande passende afscheid aan het einde van deze maand zal helaas niet meer plaatsvinden.

Dear people,

We are sad to tell you that the new owner of the former Chassechurch, decided to break his word to us. In an earlier stage , he promised us , we could continue our programming for at least the month of September.
Now under the pressure of a €500.000,00(!) fine by the Roman Catholic church , he decided to kick us out from the 5th of september. This means we have to cancel the many activities we had already planned and prepared, based on his word that we could stay during the whole month.
A lot of work, not only done by us, but also by the other people we were collaborating with, can go directly into the trashcan…….
This is a bitter truth, as is the fact that the new & the former owner, Ymere, are forced to remove or destroy not only us, but also all the beautiful stained glass windows, the mozaic altar piece of 2 angelic beings (which will be covered with concrete!) & other remains of the meaning the building once had.

The reason why the turmoil with the diocese started was the visit of a Roman Catholic delegation last wednesday. The art piece we had placed on the former altar, representing the marriage between the Sun & the Moon, in many cultures known as the eyes of God, was considered as sacrilege by them. Because of this the new owner was forced to end his collaboration with us.
If anyone knows how to bring this under a larger attenttion, please don’t hesitate but contact us.
We are shocked to see what evil power the institute church still has in 2011!

We invite everybody cordially to the last chance to experience still the authentic glory of this beautiful, majestic building , during our 2 last events we will have here. Unfortunately we can’t celebrate the proper closing event in the last period as we had planned.
So be it……..


15 Responses to “iLLUSEUM moet uit de EEUWIGHEID 27-8-11”

 1. August 27, 2011 3:07:34 PM

  diego julio

  what about going to the media?
  this roman catholics they rather have a guy half naked nailed to a wodden cross.

 2. August 27, 2011 6:09:27 PM

  Chris Heemels

  Hallo,

  Die (kwade) geest van de pastoor achter het altaar moet toch nog behoorlijk actief zijn! Hypernerveus lijken ze te zijn.

  Karin heeft nog bouwtekeningen van de kerk gevonden op het internet. Het plafond is daar anders gedecoreerd als nu.

  Misschien zijn ze zenuwachtig dat er dingen aan de oppervlakte komen die ze min of meer geheim willen houden?

  Groeten aan de honden en de saab,

  Chris.

  link: http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/inventaris/10063.nl.html?p=1%3A2%3A128%3A129&t=136#

 3. August 27, 2011 6:18:16 PM

  Ivona Batuta

  Dear Illuseum friends, such a bad news… here is link to popular blog for cultural life of Amsterdam …
  so if you want more people to know about this ,

  all best wishes

  Ivona

  http://www.overdose.am/about/

 4. August 27, 2011 9:19:51 PM

  Corinne Kruger

  He wat vervelend voor jullie. Hadden ze dat niet eerder kunnen bedenken ?! Ik wil er morgen zijn ! Die prachtige kerk :-(((

  Groetjes,

  Corinne

 5. August 28, 2011 11:43:49 AM

  cornelis nagelkerke

  Hoi Grace,

  zie onderstaand missie van mij naar Buro Monumentenzorg,

  groeten Cees

  Aan: bma.amsterdam
  Onderwerp: Doorst.: Urgent News: Last Events (film and Wunderbar)in de EEUWIGHEID

  Geachte,

  Gedurende enige tijd probeert het sympathieke kunstenaarscollectief ILLUSEUM de leegstaande Chasse kerk nieuw leven in te blazen. Het gaat daarbij om het behouden van de kerk
  in zijn oorspronkelijk staat als een overdekt plein waarin ruimte wordt gegeven aan culturele en buurtgerichte manifestaties.
  Blijkbaar hebben zij al doende een gevoelige snaar geraakt bij het Bisdom Haarlem, die de kerk niet meer in het bezit heeft, maar blijkbaar nog steeds kan eisen dat.
  – De activiteiten die ILLUSEUM heeft voorbereid gestaakt worden,
  – De de nog resterende ornamentiek aan het gebouw worden vernietigd.
  ( zie onderstaand bericht)

  De beoordeling of het kerkgebouw monumentale waarde heeft laat ik graag aan uw expertise over . Wel is het mij duidelijk dat het gebouw een bijzondere
  plaats inneemt in een deels gave stedenbouwkundige situatie. Tevens gaat het initiatief van ILLUSEUM over het benutten van het gebouw in oorspronkelijke staat
  en zeker niet over een totale wijziging van de structuur door inbouw van een sporthal en woningen, zoals in eerdere plannen uit de koker van IJmere het geval was.

  Het ziet er echter naar uit dat op korte termijn de resterende ornamenten zullen worden gesloopt, terwijl de toekomst van het gebouw zeer ongewis is geworden.
  Wellicht zijn er voor u aanleidingen om in deze treurige gang van zaken te intervenieren,

  met vriendelijke groet,

  Cees Nagelkerke
  Cees Nagelkerke Architecture
  Elandsgracht 12
  1016 TV Amsterdam
  00 31 20 6232073

 6. August 28, 2011 1:18:13 PM

  straycatjumped

  Dear Grace,

  Wow – that IS SHOCKING!
  I’m so sorry to hear it, and i am still naive enough to think things might be different in this country even in an institute as horrible as the catholic church.
  to threaten with such a fine!
  what an abuse of power.

  what / when is the last event?
  i’ll try and pass by tonight for wunderbar…
  when is the next (is it next week, the 4th?)

  please let me know,
  and i hope you can still enjoy tonight
  noha. x

 7. August 28, 2011 3:26:22 PM

  Samma Mutsaers

  beste Iluseum

  Triest .voorspelbaar, sick en de lust van pootje lichten zijn de woorden die in me opkomen als ik jullie bericht lees.
  Weer weten ze de angst van mensen te exploiteren.

  Laat ze die houten vloer ook maar meenemen, waarover duizenden mensen bang gemaakt door die machtswellusten, overheen gelopen hebben. Gehoorzamend, bang om gestraft te worden, werd hun alles wijsgemaakt.Ik ben zelf katholiek opgevoed met alle bedrog, waardoor de mensen de kerken gingen mijden.

  Het verwijderen van glas in lood gebeurt wel meer door de bis dommen.

  Er heeft zoveel op het zogenaamde altaar gestaan met open atelier routes e.d. dat ik niet begrijp dat ze nu zo verkrampt reageren . Of wel eigenlijk. Het lijkt dat ze nog even hun gezicht willen redden door hun zogenaamde autoriteit te laten gelden..

  Groet Samma

  Tot ziens Samma

 8. August 28, 2011 7:25:50 PM GMT

  rob van der staay

  Het blijft schorem,dat roomse tuig !!

  Jammer van jullie prachtige tentoonstellingen.
  Er komt vast een nieuwe locatie.
  Zal er een kaarsje voor branden……… Bij de Heilige Maria van het schaamrood op d’r kaken…… 😉

  Tot spoedig !!

  Rob.

 9. August 29, 2011 5:32:45 AM GMT+02:00

  Linda van der Schatte Olivier:

  Aan diegenen die dit lezen,
  wat maakt mij dit verdrietig! Ik ben er werkelijk door geraakt. Wat een motherfuckers! Wederom een ontwikkeling die de charme van Amsterdam een oplawaai geeft (binnenkort is er niks meer van over en waar zijn we dan? In een misselijkmakende nawee van een sprankelend verleden). Wat gebeurt er? Waarom winnen de bad guys met hun VVD-moraal? Het maakt me zo ziek, en ik voel me machteloos om er iets aan te doen. Ik zou ze wel op willen bellen met een tirade over het belang van het vereren van de zon en de maan en hoe het vele malen eerlijker en zuiverder is dan die stomme klootzak met zijn mysogynistische zuurpruimerij (de D*m*u*g). En of ze niet iets beters hebben te doen dan het afmaken van creatieve initiatieven en het dichtsmeren van kleurrijk glas-in-lood met hun grijze gal. Ik weet zeker dat jullie je best hebben gedaan en daarom moet het voor jullie nog vele malen treuriger zijn. Ik stroom over van empathie ookal weet ik hoe zijig dat klinkt. Ik zou willen dat ik er voor een laatste keer bij kon zijn, maar mijn huidige verblijf is een hippie-eiland aan de Westkust van Canada en de derde dag van september is mijn terugkeer gepland.
  Eén ding snap ik niet: waarom moeten zowel ornamenten die als vijandig voor het Katholieke gevolg worden beschouwd worden vernietigd alsmede de Katholieke ornamenten zelf? Mochten jullie tijd over hebben, dan zou ik een antwoord heel erg op prijs stellen.
  Hoe het ook zij, ik wens jullie veel moed en kracht en alle dingen die nodig zijn om dit te verwerken. Op dit eiland wordt om de haverklap ‘We’re all one’ of ‘We’re all love’ gesproken en die hippie-ethiek kan soms een beetje teveel zijn en slijmerig en leeg of ondoelmatig overkomen. Maar gisteren had ik een moment dat ik het geloofde en dat we inderdaad allemaal liefde zijn, zelfs conservatieve motherfuckers. Of ik hun incarnaties en geldbeluste daden moet zien als de afwezigheid van licht of de aanwezigheid van het kwaad is iets waar ik nog geen antwoord op heb. Maar dat we allemaal behoren tot één groot bewustzijn, dat we allemaal de ervaring zijn van één bewustzijn, dat weet ik. En dat kan soms een troost zijn in dagen van donkerte.
  Al het goeds, al het liefs, en hoogachtend,
  Linda

  P.s. The sterility of the bourgeois world will end in suicide or a new form of creative participation – Octavio Paz

 10. August 29, 2011 12:45:01 PM

  Florian Maier

  Hey Grace & Alexander,

  dit kan toch niet…. wat een k•tverhaal voor jullie!

  daar gaan ze weer…..

  sterkte!

  groet van Florian

 11. August 29, 2011 1:06:37 PM

  Hy Grace,

  Het stond al langer op mijn lijst om monumentenzorg te berichten over de kerk en dit was een nogal fatale aanleiding,
  Publiciteit zou ik niet schuwen, integendeel,`zeker als het om het Parool gaat en volgens mij kan je de contactgegevens zeker doorgeven,
  de persoon in kwestie moet zelf maar zien wat hij/zij met de pers doet.
  het beste ermee,
  groeten Cees

  Lieve Cees,
  Ben erg geraakt door je onverwachte initiatief!
  Wij waren zelf ook al aan het zoeken naar de juiste adressen voor de bescherming van cultureel erfgoed,maar wij kennen dat gebied helemaal niet & waren bang door aan de verkeerde bellen te trekken (nog meer) tijd te verliezen.Want deze plotselinge verkorting van onze tijd in dit prachtige gebouw was wel het laatste wat wij verwachtten.
  Vreemd is dat de nieuwe eigenaar,Lenny Balkisson,al voor dat hy de officiele eigenaar is (per 1 sept)al met verbouwings werkzaamheden is begonnen!Volgens Ymere(Bert Kraan) mocht hy ons eigenlijk niet in de weg zitten zolang ons kontrakt met Ymere liep.Wy wilden hem niet belemmeren omdat hij ons een maand had beloofd(woordelijk)zodat we onze programmering voor de maand sept.ism(&gefinancierd door) het stadsdeel konden afmaken.Ook liet hij doorschemeren dat we evt.langer van het gebouw gebruik konden maken zolang hij nog geen vergunningen had binnen te kunnen werken.
  Nu voelt het of dit een strategisch spel is geweest…
  Bert Kraan heeft 2 weken geleden de grote vergissing naar ons gemaakt,via Beelke Delver,ons te laten weten dat we tot 1 december konden blijven.Wij hebben toen onmiddelijk,heel blij, onze programmering bijgesteld.
  Nav een gesprek met de nieuwe eigenaar ,besloten wij met Bert Kraan kontakt op te nemen OF het eigenlijk echt waar was…
  Toen bleek dat de toezegging over een andere kerk ging!!!
  Deze vergissing moesten we volgens Beelke maar als vergissing beschouwen,niets meer & niets minder!
  (dat wij hiervan de dupe zijn werd afgedaan dat Balisson ons misschien wel tot 1 dec.kon laten blijven,dan was het probleem opgelost!)
  Wij zijn duidelijk het (al oude)kind van de rekening geworden,vrezen wij…maar kunnen dit toch niet over ons heen laten komen? We hebben geen advokaat& veel mondelinge toezeggingen,dus voelen ons erg zwak staan in dit verhaal! Ook door de tijdsdruk die nu is ontstaan.
  Daarom voelt het echt heel versterkend dat je ons met deze brief aan monumentenzorg probeert te steunen.
  Trouw wil er een artikel aan wijden,maar alleen als zij de primeur krijgen,dus wij bv Parool afwimpelen,is dit slim?
  Ook willen ze kontaktgegevens van Ymere(Bert Kraan)
  Denk je dat we dat moeten doorspelen of zal dat juist tegen ons gaan werken?
  Sorry dat wij zijn zo wereldvreemd zijn…
  Harte groet,Grace.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Op Aug 28, 2011 om 11:43 AM heeft cornelis nagelkerke het volgende geschreven:

  Hoi Grace,

  zie onderstaand missie van mij naar Buro Monumentenzorg,

  groeten Cees

  Begin doorgestuurd bericht:

  Van: cornelis nagelkerke
  Datum: 28 augustus 2011 11:41:20 GMT+02:00
  Aan: bma@bma.amsterdam.nl
  Onderwerp: Doorst.: Urgent News: Last Events (film and Wunderbar)in de EEUWIGHEID

  Geachte,

  Gedurende enige tijd probeert het sympathieke kunstenaarscollectief ILLUSEUM de leegstaande Chasse kerk nieuw leven in te blazen. Het gaat daarbij om het behouden van de kerk
  in zijn oorspronkelijk staat als een overdekt plein waarin ruimte wordt gegeven aan culturele en buurtgerichte manifestaties.
  Blijkbaar hebben zij al doende een gevoelige snaar geraakt bij het Bisdom Haarlem, die de kerk niet meer in het bezit heeft, maar blijkbaar nog steeds kan eisen dat.
  – De activiteiten die ILLUSEUM heeft voorbereid gestaakt worden,
  – De de nog resterende ornamentiek aan het gebouw worden vernietigd.
  ( zie onderstaand bericht)

  De beoordeling of het kerkgebouw monumentale waarde heeft laat ik graag aan uw expertise over . Wel is het mij duidelijk dat het gebouw een bijzondere
  plaats inneemt in een deels gave stedenbouwkundige situatie. Tevens gaat het initiatief van ILLUSEUM over het benutten van het gebouw in oorspronkelijke staat
  en zeker niet over een totale wijziging van de structuur door inbouw van een sporthal en woningen, zoals in eerdere plannen uit de koker van IJmere het geval was.

  Het ziet er echter naar uit dat op korte termijn de resterende ornamenten zullen worden gesloopt, terwijl de toekomst van het gebouw zeer ongewis is geworden.
  Wellicht zijn er voor u aanleidingen om in deze treurige gang van zaken te intervenieren,

  met vriendelijke groet,

  Cees Nagelkerke
  Cees Nagelkerke Architecture
  Elandsgracht 12
  1016 TV Amsterdam
  00 31 20 6232073

 12. 7 september 2011 14:40

  Cees Nagelkerke

  Hai Grace,

  Hierbij wat vervolg op mijn vragen aan bureau Monumentenzorg inzake de Chasse kerk,
  mocht je nog nieuws hebben, dan hoor ik dat graag,
  Verder contact opnemen met Monumentenzorg heeft niet veel zin op dit moment. ze zijn er in ieder geval
  wel mee bezig,

  groeten Cees

  Begin doorgestuurd bericht:

  Van: cornelis nagelkerke
  Datum: 7 september 2011 14:40:17 GMT+02:00
  Aan: “Rosenberg, Paul”

  Onderwerp: Antw.: Urgent News: Last Events (film and Wunderbar)in de EEUWIGHEID

  Geachte heer Rosenberg,

  Inderdaad waren wij enige tijd gezamenlijk betrokken in commissie 1, ik herinner me dat zeker en dank voor uw bericht. Buitengewoon jammer dat het stadsdeel de monumentenstatus heeft afgevoerd, zeker nu zich voorzjchtige initiatieven aandienden om
  kerkruimte in onaangetaste staat te gebruiken. Ik ben overigens als sympathisant met de groep ILLuseum, die de kerk wilde hergebruiken voor evenementen bij de gang van zaken betrokken geraakt . De inzet van bureau Monumentenzorg is mij duidelijk
  en ik wens u succes met de pogingen de kerk in stand te houden,

  vriendelijke groet,

  Cees Nagelkerke
  Op 7 sep 2011, om 11:19 heeft Rosenberg, Paul het volgende geschreven:

  Geachte heer Nagelkerke,

  Volgens mij hebben wij nog een korte periode gezamenlijk in commissie 1 van welstand gezeten, zo ergens rond 2001 (met Umberto Barbieri, Thijs Asselbergs en Maarten Fritz). Ik werk sinds najaar 2008 voor BMA. Inzake de Chassékerk het volgende: het gebouw is door BMA in het kader van het gemeentelijk monumentenproject geselecteerd als monument en door het toenmalige stadsdeel de Baarsjes aanvankelijk geplaatst maar daarna evensnel weer afgevoerd om Ymere niet te veel te beperken in de mogelijkheden tot herbestemming. Waarschijnlijk is toen wel afgesproken dat een bouwplan in overleg met BMA tot stand zou komen, want in de periode daarna heeft een dergelijk overleg plaatsgevonden. Wij zijn evenzeer als u verrast door de verkoop van het gebouw aan een particuliere partij (en dat zonder beperkende voorwaarden vanuit cultuurhistorie). Een concreet bouwplan is er nog niet maar wel is duidelijk dat het oude plan van Ymere voor opdeling van de kerkruimte het uitgangspunt zal zijn. Gisteren heb ik met het stadsdeel afgesproken dat wij dit plan, als het wordt ingediend, i.i.g. kunnen inzien. Ten aanzien van het verwijderen van religieuze symbolen aan de binnenzijde staan we, vanwege het ontbreken van de monumentenstatus, met lege handen. Voor de buitenzijde (beeldhouwwerk ingangspartij) heeft de buitendienst van stadsdeel West op dit moment verboden dit weg te hakken. De juridische basis hiervoor is echter ook beperkt. Wij (BMA) beraden ons momenteel op stappen om nader in overleg te treden met het stadsdeel en de nieuwe eigenaar.

  Met vriendelijke groet,

  Paul Rosenberg

  Let op: per 1 januari 2011 is mijn e-mailadres veranderd in p.rosenberg@bma.amsterdam.nl

  Bureau Monumenten & Archeologie

  “De Bazel”
  Herengracht 482

  Postbus 10718
  1001 ES Amsterdam
  t 020 2514975
  f 020 2514999
  e p.rosenberg@bma.amsterdam.nl
  i http://www.bma.amsterdam.nl

  Denk om het milieu: print deze e-mail alleen indien nodig

  Van: cornelis nagelkerke [mailto:canage@xs4all.nl]
  Verzonden: dinsdag 6 september 2011 10:42
  Aan: Westerink, Karin
  Onderwerp: Re: Urgent News: Last Events (film and Wunderbar)in de EEUWIGHEID

  Geachte mevrouw Westerink,

  Dank voor uw reactie. Er bestond zeker geen twijfel over uw adviserende rol het geval van de Chasse kerk. Of daarmee ook zinloze vernielingen van nog resterende decoraties en ornamenten in het gebouw
  voorkomen kunnen worden was mij niet geheel duidelijk. Daarnaast graag zouden wij inzage willen hebben in uw advies betreffende de Chasse kerk. Wellicht kunt u aangeven , hoe of waar wij dit advies kunnen vinden,

  Zie uw reactie tegemoet,

  vriendelijke groet,

  Cees Nagelkerke
  Op 29 aug 2011, om 15:53 heeft Westerink, Karin het volgende geschreven:

  

  Geachte heer Nagelkerke,

  Dank voor uw mail over de Chassee kerk waarin overduidelijk uw betrokkenheid bij het gebouw blijkt. In uw mail wijst u op de ongewisse toekomst van de Chasseekerk en vraagt u zich af of dit mogelijk een reden voor ons is om te interverniëren. Graag licht ik kort toe wat onze rol is en hoe wij bij dit dossier betrokken zijn.
  Als Bureau zijn we adviseurs binnen de Gemeente Amsterdam van de Commissie Welstand en Monumenten en van de stadsdelen. Op hun verzoek zijn wij betrokken bij de verschillende dossiers die spelen in de stad. Onze rol is om voor de Commissie en de Stadsdelen de monumentale waarden in kaart te brengen, zodat zij een afgewogen advies c.q. besluit kunnen nemen. Deze adviseursrol hebben wij natuurlijk ook op het Chassee-dossier gespeeld en we zullen dat ook blijven doen.

  Ik hoop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd,
  en ik dank u hartelijk voor uw mail,
  met vriendelijke groet,
  Karin Westerink

 13. September 14, 2011 11:54:28 AM GMT+02:00

  ( aangaande deelname centrale expositie voor het festival WENDINGEN in de Baarsjes )

  Leuk dat jullie mee willen doen!
  De tekst mag niet meer dan 5 regels zijn en de foto het liefst in een pdf document.
  Omdat de tijd gaat dringen , graag nog vandaag aanleveren!
  Voor de centrale expositie kan ik je het volgende melden:
  Wij hebben over het beeld bij de centrale expositie overlegd en zijn tot de volgende conclusie gekomen.
  Omdat wij een expositie voor 35 mensen organiseren en dus ook verantwoordelijkheid dragen voor het verloop en de goede orde van deze expositie moet ik jullie helaas mededelen dat het beeld uit de kerk en de krantenberichten geen plaats op de centrale expositie kunnen krijgen.
  Als jullie een statement willen maken met het beeld en de krantenartikelen kan dat beter op jullie eigen terrein en onder jullie eigen verantwoording plaatsvinden.
  Wij kunnen niet voor 35 deelnemers en de centrale expositie een dergelijk standpunt innemen.
  Verder wil ik jullie graag zeggen dat dit niets met censuur te maken heeft maar juist met publiciteit.
  Als we in een land van censuur zouden leven zaten jullie nu niet lekker thuis maar in het gevang nietwaar?
  Ons voorstel is om een mooi werk van jullie op de centrale expositie te zetten waarmee jullie nieuwsgierigen naar het iIluseum lokken, waar jullie het beeld in de etalage kunnen zetten omringt door krantenartikelen en jullie eigen teksten.
  Is het beeld te hoog voor de etalage leg het dan neer en maak een tekst over een ‘gevallen beeld’ of iets dergelijks.
  Of zoek een vrijwilliger of vriend die het iIluseum bemant als jullie zelf niet aanwezig zijn.
  Wij hopen dat jullie begrip zullen hebben en nog wel mee willen doen.
  Het tekstje voor de website en de foto moet dus vandaag binnen zijn, dan kan ik het nog aanleveren bij Creatief Initiatief.

  Groeten,
  Jose Veldhuijzen
  Produktieteam De Wending Kunstroute

 14. Oct 11, 2011, at 6:07 PM,

  Ivo Bol wrote:

  Dit is schandalig. 2000 jaar religieuze dictatuur lijkt me genoeg. Zodra ik wat meer informatie hierover heb via jullie blog zal ik Ymere schrijven. We moeten niet wijken voor censuur. Misschien moeten we een online petitie opzetten? Contact met de pers? Ik steun jullie!

  Ivo

 15. 7 oktober 2011 13:35:40

  Irene de bruin

  Hoi Grace,

  Hierbij mijn steun aan het illuseum en de Chassékerk. Ik heb hem ook als worddoc bijgevoegd.

  Syncretisme is heiligschennis?

  Met verbazing lees ik op de website van het kunstenaarscollectief Het Illuseum het bericht dat het Bisdom van Haarlem-Amsterdam het woord heiligschennis heeft verbonden aan het plaatsen van van een beeld wat de zon en de maan voorstelt en skeletpoppetjes op het altaar van de Chassékerk in Amsterdam, op straffe van een half miljoen euros voor de rekening van Ymere en de nieuwe eigenaar.

  De skeletpoppetjes waren onderdeel van de viering van het Mexicaanse feest ‘De dag van de doden’, vergelijkbaar met onze ‘Allerzielen’. Op deze dag herinneren zij hun overledenen door hen symbolisch tot leven te roepen. Mexico is een voornamelijk katholiek land, waarbij een groot deel van de bevolking praktiserend gelovig is. Zoals in alle Latijns-Amerikaanse landen is deze vorm kenmerkend door zijn syncretisme, waarbij prehispanische geloofsovertuigingen zijn vermengd met die van de katholieke kerk. De dag van de doden druist niet in tegen de kerk, voor de Mexicaanse gelovigen is dit tevens een katholiek feest. Hoe kan het dat de katholieke kerk in Latijns-Amerika prehispanische elementen heeft omarmd, maar de Europese kerk dit niet accepteert en het als heiligschennis bestempelt?

  Syncretisme is ook deel van de geschiedenis van de Europese kerk. Hier heeft de kerk het Germaanse feest van het licht omarmd, wat gevierd werd rond 25 december en het feest van het ontwaken van de natuur, wat met Pasen werd gevierd. In het Engels horen we nog de oorspronkelijke benaming terug: eastern, of in het Duits Östern, verwijzend naar Ostaria, de godin van de vruchtbaarheid, die zich kon transformeren als haas en nieuw leven bracht (eieren). Onder de kerstboom met de lichtjes, kwam het kribbetje van Jezus te staan en vrolijk schilderen we nog onze eitjes.

  Het lijkt mij dat het Bisdom van Haarlem-Amsterdam geen kennis heeft over de betekenis van de skeletpoppetjes en blijk geeft van een Eurocentrisme. Ik ben zelf katholiek opgevoed, maar ik schaam me voor de bekrompenheid die de katholieke kerk de afgelopen eeuwen heeft getoond naar andere culturen, met alle consequenties van dien. Syncretisme is juist een mooi voorbeeld hoe diverse geloofsovertuigingen, symbolen en concepten elkaar overlappen en dat we ondanks de verschillende benamingen uiteindelijk een zelfde devotie dragen. Maar dan moeten we natuurlijk wel de moeite nemen om de ander te begrijpen en buiten onze referentiekaders te kijken en denken. Is dat niet de basis van Heb uw naaste lief?

  Vrede op aarde.

  Irene de Bruin
  Theatermaker
  Cultureel antropoloog
  ww.dimension4theatre.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: